Intro tekst

Trebechovice
De meest waardevolle en meest bewonderde kerststal zowel in Tsjechië als in het buitenland is de unieke kerststal van Třebechovice – een mechanische houten kerststal die 7m lang, 3 m diep en 2 m hoog is. Daarnaast kan men ook andere kerststallen zien die uit museumcollecties of van auteurs uit geheel Tsjechië en Slowakije geleend zijn. Vanwege zijn 1200 beweegbare houtgesneden figuren is dit kerststallenmuseum ook voor kinderen zeer geschikt. Er zijn vaste expositie/bezichtigingstoute die ook geschikt zijn voor rolstoelvervoer.
Openingstijden: januari-april, oktober, december, behalve maandag van 9:00-16:00 mei-september behalve maandag van 9:00-17:00.
Duur van bezichtiging: 45 min.
Talen van de gidsen: Duits (gids), Engels (gids), Frans (gids), Hongaars (gids), Italiaans (gids), Japans (gids), Nederlands (gids), Pools (gids), Russisch (gids), Spaans (gids)
Een bezoek aan het museum kunt u goed combineren met een bezoek aan Hradec Králové of Josefov.

Entreeprijs: Volwassenen 50 Kc. Kinderen 15 Kc. (tot 4 jaar gratis)Gezin 110 Kc. (ca. 4 euro)

Adršpach

Achter Trutnov is een goed gebied voor bergbeklimmers vanwege zijn rotsformaties. Maar ook voor wandelaars. Het gebied is bezaaid met vreemde zandsteenrotsen, naaldbomen en grote rotsblokken.
Vijftien km ten Noorden van Nachod ligt Police nad Metuji en de stad kan een uitgangspunt zijn voor een tocht in Broumovske Steny, een gebied met rotsformaties van zandsteen. Dit kleine gebergte leent zich voor bergbeklimmen met komplete uitrusting. De grillige vormen zijn het resultaat van eeuwenlange verwering en erosie, en zoals gebruikelijk hebben creatieve geesten een verhaal bij elke rots die een gelijkenis vertoont met dier of mens.
Andere fraaie formaties liggen ten zuid oosten van het toeristische dorp Adrspach. Deze zijn

het best te bereiken via de groen gemarkeerde wandelroute vanaf het station van Adrspach dat centraal aan de noordzijde van het berggebiedje ligt. Ook met de auto zijn ze goed te bereiken, vanaf Teplice, even voor het hotel Skalni Mesto begint de route. Broumov ligt 4 km ten oosten van de bergrug en is een bezoek waard vanwege het grote 18e eeuwse klooster, dat in vol barakornaat in het dorp staat. In het klooster zijn kerk, bibliotheek en streekmuseum te bezoeken.

Poppen en Teddybeer museum in Troskovice

Voor de kleine bezoekers hebben wij enkele tips verzameld voor een leuk dagje uit.

Onder het beroemde kasteel Trosky vindt u het kleine dorpje Troskovice. Hier vinden wij een leuk Poppen en Teddybeer museum voor jong en oud. Op 300 m2 zijn hier wel 1000 oude en nieuwe poppen te zien. De oudste poppen en poppenwagens dateren uit 1850. Verder is er een verzameling van Teddyberen en houten speelgoed. Dat alles is knus en gezellig aangekleed. U kunt het bezoek aan het museum uitstekend combineren met het beklimmen van de burcht Trosky. De klim naar de torens is wel stevig, maar het uitzicht is adembenemend en voor het geld hoeft u het niet laten. De entree kost €.1,50.

Stastna Zeme

Enkele kilometers verder ligt het speelpark Stastna Zeme (het Gelukkig land). Alle speeltoestellen zijn gemaakt van hout en natuurmaterialen. Er is een houten burcht, klimwand en regelmatig worden er aanvullende activiteiten georganiseerd. Het speelpark ligt midden in de prachtige natuur van het Boheemse paradijs. Voor verdere info kijk op www.stastnazeme.cz

Edelstenen en halfedelstenen

In het Boheemse Paradijs worden al eeuwen lang edelstenen gedolven. Vooral in de 19e.eeuw was het een zeer belangrijke inkomsten bron voor de omgeving. De prachtige stenen werden meteen verwerkt in juwelen. Al in het jaar 1884 werd er een speciale juweliersschool opgericht. De bekendste steen uit deze streek is de bloedrode Tsjechische Granaat, die nog steeds zeer populair is. De mooiste edelstenen, oude en nieuwe juwelen zijn te zien in het Museum van het Boheemse Paradijs in de stad Turnov. Verder is er een tentoonstelling van oude klederdrachten.

Meer info vindt u op: www.muzeum-turnov.cz

Skoda Auto Museum

In het jaar 1895 is de Skoda fabriek in Mlada Boleslav opgericht. In dezelfde stad worden tot nu toe de Skoda autos gemaakt. In het Skoda Museum kunt u de oude exemplaren zien, het is een tentoonstelling over de ontwikkeling van de Skoda motors. Voor kinderen wordt er een speciaal programma aangeboden. Entree ca. €. 2.- p.p. Kinderen en 60+ €. 1.-

http://new.skoda-auto.com/COM/about/tradition/museum/Pages/Museum.aspx

Bílá Tremesna (5 km ten westen van Dvur Kralove). Hier ligt een stuwdam, genaamd “oudste bos van  het koninkrijk”, die in 1910 gebouwd is om het overtollige water van  het Reuzengebergte tegen te houden. De stuwdam ligt sprookjesachtig en is zoals de een zegt gebouwd in de stijl van Anton Pieck, anderen zeggen het is net het sprookjespark van de Efteling. Een wandeling rond het stuwmeer is ongeveer 6 km, 2 uur. Zeker de moeite waard om dit te gaan doen.

DVÜR KRÁLOVÉ – DE BEROEMDSTE TSJECHISCHE DIERENTUIN

De dierentuin Dvûr Králové nad Labem is opgericht in 1946, en heeft nu de grootste collectie dieren van heel Tsjechië: ongeveer 2700 dieren op 64 ha.

Je ziet hier o.a.:
* De grootste collectie Afrikaanse dieren in Europa: rhinos, giraffen, zebra’s, antelopes, buffallos, cheetas, hyenas, tijgers en luipaarden.

* De grootste apen collectie van Tsjechië: zoals oerangoetangs, chimpansees,

* De unieke „Wereld van Vogels“ met tropische plantengroei en vrij rondvliegende vogels op circa 1000 m2
* De grootste krokodillen collectie van Tsjechië
* aquarium genaamd „Tropical River“
* prachtig coraal rif
* de „Moonlight World“ met een groot aantal interessante dieren met nachtelijke activiteiten
* twee speeltuinen, kinder- ZOO contact met dieren en ponyrijden

* SAFARI in de zomer – een Safari-bustocht langs vrijlopende dieren en vogels op 27 ha grond
* avond Safari-bustocht gedurende de vakantietijd, start om 7,30 p.m. (juli en augustus)
* „Christmas ZOO“ van 1 december tot 31 januari – de dierentuin is versierd met kerstdecoraties en lichtjes en is dagelijks open van ca 7 p.m. (24december en 31 december tot 3 p. m.)
Grote parkeerplaats gelijk bij de ingang van de dierentuin, gratis toilet, twee cadeau-winkels „Serengeti“ en „Gallery“, restaurant „At the Lemur´s“.

Openingsuren:
KERST (januari, december) 09.00 – 19.00 uur
WINTER (februari, maart, april, oktober, november) 09.00 – 16.00 uur
ZOMER (mei, juni, juli, augustus, september) 09.00 – 18.00 uur
De Safari is open van 8./15 mei tot 30. september (afhankelijk van het weer). De Safari-bustocht is bij de entreeprijs inbegrepen.