Kastelen in de buurt van Velke Dum

Tsjechië heeft eeuwenlang diverse monarchen gekend die allen één of meerdere kastelen bezaten. Er liggen wel meer dan 2700 kastelen, paleizen en burchten over het land verspreid. Koningen en andere invloedrijke edelen bouwden tientallen kastelen om hun grens, landgebied of een handelsweg te beschermen. In de loop der tijden zijn veel van deze burchten tot ruïnes vervallen, terwijl andere herbouwd zijn als chateau of voor zakelijke doeleinden.

De meeste burchten en kastelen in Tsjechië zijn in het bezit van de overheid, hoewel veel ervan terug zijn gegeven aan de oorspronkelijke eigenaars – de adellijke families of kerkelijke instituties. In veel gevallen zijn deze eigenaars begonnen met de reparaties van de gebouwen volgens de oorspronkelijke bouw ervan. Vervolgens zijn de monumenten weer toegankelijk voor het publiek.

De burchten en kastelen leveren bewijs van het hoge niveau van de toenmalige bouwkunst. Bovendien zijn ze vaak voorzien van rijke kunstverzamelingen zoals zeldzame collecties van schilderijen, wapens, porselein, glas of verzamelingen van andere kunstvoorwerpen

Trosky | De burcht Trosky die stamt uit het einde van de 14e eeuw, is meest bezochte burcht van de Tsjechische Republiek. De burcht, waarvan de naam letterlijk puin betekent, vindt u even zuidelijker van Rovensko pod Toskami en is gebouwd op twee reusachtige basaltkegels. Aangezien bijna alle fiets en wandelroutes de burcht aandoen en het een schitterend uitkijkpunt naar de omliggende omgeving vormt, is een bezoek aan de burcht eigenlijk vanzelfsprekend. De burcht is in van mei tot augustus van dinsdag t/m zondag geopend vanaf 8:30 tot 18:00. In september sluit de burcht al om 16:00 en de overige maanden is de burcht alleen op zon-en feestdagen geopend.

Kuks | 3 km vanaf het Dvůr Králové ligt het populaire slot Kuks. De beroemde beeldhouwer Mathias Bernhard Braun maakte hier rond 1720 talrijke allegorische beeldhouwwerken voor de graaf Sporck. In die tijd was Kuks nog een beroemd kuurbad, maar nadat in 1740 de rivier buiten zijn oevers trad, werd een groot deel van de gebouwen en bronnen overspoeld. Al wat nu nog overgebleven is, is het monumentale gebouw op de rechteroever, met langs het oostelijke terras de beelden van de 11 deugden en de goede dood en aan westelijke zijde de 11 ondeugden en de kwade dood. De trappen en de beelden zijn prachtig en zeker de moeite waard om goed te bekijken.

Openingstijden: april, october op za, zo, nationale en overige feestdagen (rustdagen) 9:00-17:00 (met gids) mei, juni, september, behalve op ma: 9.00-17:00 (met gids) juli, augustus 9:00-17:00 (met gids) het gehele jaar door hele dag (op bestelling).Entreeprijzen: Volwassenen: 50 Kc. Kinderen: 30 Kc.

Kost | De indrukwekkende burcht Kost vindt u op de weg van Jičín naar Mnichovo Hradiště. Deze middeleeuwse burcht dateert uit de 14e eeuw en is voor een groot deel nog in oorspronkelijke staat. Sinds de 17e eeuw werd het kasteel gebruikt als opslagplaats voor veevoer, maar tegenwoordig is het weer ingericht voor bezoekers. In het nieuwere 16e-eeuwse paleis, is een internationale collectie laatgotische kunst gehuisvest.

Castolovice

De geschiedenis van het kasteel Častolovice gaat terug tot in de 13e eeuw toen in het dal bij de samenvloeiing van de rivieren Bělá en Kněžna een watervesting stond. Die werd op machtige houten funderingspalen middenin de wateroppervlakte gebouwd. Het kasteel kreeg zijn renaissance aanzien rond de eeuwwisseling van de 16e en 17e eeuw. Behalve een boerderij, brouwerij, destileerderij en wasserij, hoorden bij het complex ook nog viskaren, een visserij en een molen met een meer dan 1 km lange molenbeek. In 1694 kocht de familie Šternberk het kasteel en maakte er hun hoofdzetel van. Tot in de 20e eeuw onderging het kasteel vele verbouwingen in verschillende bouwstijlen. Na 1948 ging het kasteel over in het bezit van de staat die in zijn grotere deel een kostschool onderbracht. Daardoor werd het kasteel beschadigd en er werden veel ongeschikte bouwtechnische veranderingen aangebracht. Nadat het kasteel in 1993 in het kader van de restitutie aan mevrouw Diana Phipps Sternberg teruggegeven werd, die als de enige van de oorspronkelijke kasteelbewoners in leven gebleven was, begon het kasteel opnieuw tot leven te komen.

Valdštejn | Het laatrenaissancistische Valdštejn of Wallenstein paleis is door Albrecht von Waldstein gebouwd toen hij de stad Jičín tot hoofdstad van zijn hertogdom maakte. In de conferentiezaal van dit paleis werd in 1813 de ‘Heilige Alliantie’ tegen Napoleon ondertekend door kezer Franz I van Oostenrijk, tsaar Alexander I van Rusland en koning Friedrich Wilhelm III van Pruisen. Deze zaal, het museum en de galerie die zich tegenwoordig in het gebouw bevinden zijn te bezichtigen.

Frýdstejn | In het Český Ráj gelegen, dicht bij het plaatsje Turnov, is de ruïne van het kasteel Frýdštejn. Het kasteel is deels uitgehakt in zandsteen rots en is daarmee uniek in zijn soort.