De Tsjechische bergen bieden aan liefhebbers uitstekende wintersportmogelijkheden zowel voor ervaren skiërs en snowboarders als voor beginners en gezinnen met kinderen. Ook als u meer van langlaufen houdt,  vindt u in Tsjechië, het gastland van vele internationale langlaufwedstrijden, uitstekende omstandigheden om deze sport uit te oefenen.

Het skiseizoen loopt van november/december tot eind maart. Sinds mensenheugenis ligt er ‘s winters altijd sneeuw in het Reuzengebergte. De pistes liggen niet erg hoog. De sneeuwzekerheid ontleent het gebied dan ook niet aan z’n hoge ligging, maar aan klimatologische omstandigheden. Koude lucht van de Noordpool komt op haar route naar het zuiden, na de Scandinavische bergen, als eerste gebergte het Reuzengebergte tegen. Hier botst koude lucht met vochtige lucht. Resultaat: sneeuwval.

Vanaf Stupná zijn de afstanden naar de skigebieden:

1. Vrchlabi / Herlikovice (15 km ): 7 km. pisten (1 zwaar, 2 middel zwaar, 4 licht)
2. Harrachov (35 km ): 9 km. pisten (1 zwaar, 2 middel zwaar, 5 licht).
3. Spindleruv Mlyn (25 km ): 22 km. pisten (3 zwaar, 6 middel zwaar, 8 licht).
4. Janske Lazne (20 km ): 7,5 km. pisten (1 zwaar, 2 middel zwaar, 11 licht).
6. Pecka (4 km) 1 piste 300 m

 

In het plaatsje Pecka ligt een kleine skipiste van 300m. Een skilift brengt je naar boven. De piste ligt aan de noordzijde van Pecka aan de doorgangsweg naar Dvur Kralove en is zeer geschikt voor de echte beginners, families met kleine kinderen. De gezellige verlichting zorgt er voor dat er ‘u er ‘s avonds tot 21.00 uur kan skieën.
De prijs van de skilift is voor volwassenen 100 kronen = ca. 3,5 euro per dag, voor kinderen 60 kronen per dag = ca. 2,5 euro per dag.

Wij raden u aan om in de winter met winterbanden te rijden!!!

 

Skigebied Vrchlabi: Bij uitstek zeer geschikt voor beginners en kinderen. 11 pistes: blauw, rood en beginners / kinderen. Sneeuwkanonnen aanwezig. Het grootste skigebied van Tsjechië, Spindleruv Mlyn, ligt op slechts 12 km afstand.

Skigebied Bubakov: aan de westrand van Vrchlabi, niveau: licht, 5 liften, 5 pistes, sneeuwkanonnen
Onder aan de pistes: parkeerplaatsen, buffet / terras, café/restaurant, skiverhuur, skischool.

Skigebied Herlikovice-Zaly: 4 km ten noorden van Vrchlabi, niveau: licht, middelzwaar, zwaar, 5 liften (4 sleepliften 200 – 800 m lang) en een stoeltjeslift (1450 m lang), 6 pistes. Onder aan de piste: Parkeerplaatsen (gratis). In de directe omgeving: restaurant. Langlaufen: via skiliftstation “Zaly” zijn prachtige bergkamloipes bereikbaar.

Skipiste Jankuv Kopec:  vrijwel in het centrum van Vrchlabi, niveau: licht, 2 liften, ‘s avonds verlicht.

Skigebied Strazne: 2 km noordoostelijk van Vrchlabi, niveau: licht en middelzwaar, 8 liften, 8 pistes.
Parkeerplaats. Restaurants.                                                                                                     Gemakkelijk bereikbaar (12 km ten noorden van Vrchlabi) is Spindleruv Mlyn, het grootste skigebied van Tsjechië.

Langlaufen: 20 km geprepareerde en gemarkeerde loipes; in de directe omgeving nog vele kilometers loipes, b.v. in Benecko en Strazne.

 

SKI-INFO VRCHLABI – HERLIKOVICE
Vrchlabi is een zeer bekende en gezellige wintersportplaats met veel restaurants, winkels en weinstubes, het wordt ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte genoemd. Een ideale plek voor beginnende skiërs met een gemoedelijke skischool waar Otium al jaren een goed samenwerkingsverband mee heeft. Heel populair is de snowtubing, voor velen een zeer favoriete sport.

Het grotere skiareal Herlikovice is op ca. 4 km van Vrchlabi in de richting van Spindleruv Mlyn, hier is een twee persoons stoeltjeslift (1450m lengte) die u naar de berg Zaly brengt op 1019m hoogte. Door de bouw van nieuwe skiliften, zijn de wachttijden hier tot het minimum beperkt.

Nieuw dit jaar is de verbinding van de skiareals Herlikovice en Bubakov, waardoor een lang traject aan pistes is ontstaan. De minder moeilijke pistes in Bubakov zijn zeer geschikt voor families met kinderen en de afdalingspistes van Zaly voor de veeleisende skiérs en snowboarders. Er is nu ook één skipas voor beide areals.

Naast de skilift ( boven op de Zaly) is een bijzonder gezellig hotel/restaurant, vanwaar u een voortreffelijk uitzicht hebt over het Reuzengebergte. De lange afdalingen zijn voor iedere skieër geschikt door de goed geprepareerde zwarte, rode en blauwe pistes. Langlaufers raden wij eveneens aan om met de stoeltjeslift naar boven te gaan om hier te genieten van de zeer goede loipes, die naar Benecko en Misecky leiden.

Nieuw is ook de “skiservice”, ingericht met de meest moderne apparatuur om de nodige skiaanpassingen te maken en om te huren kunt u kiezen uit nieuwe ski’s van bekende merken, bv. K2 of Blizzard.

Voor snowboarders is er een snowpark met een eigen lift voor de interessante prijs van 150 Kc. per dag.