Steden in de buurt van Velke Dum

De regio is trotse bezitter van vele kastelen, kloosters en historische monumenten.
Er is veel bewaard gebleven, ondanks de roerige, communistische tijden. Dit land kent een immense culturele en historische erfenis in de vorm van pleinen, kastelen, kloosters, en andere gebouwen evenals vele objecten van monumentale kerkelijke architectuur. Ook kent Tsjechië enkele opmerkelijke moderne gebouwen en monumenten.

Vrchlabí | In het 14e-eeuwse stadje Vrchlabí werd de eerste jeugdherberg ter wereld gesticht en is het belangrijkste stadje in het Krkonoše gebergte. Vanuit dit knooppunt vertakken de wegen zich naar allerlei plekken in het gebergte. Er is een prachtig renaissanceslot, waarin de opdrachtgever gespeeld heeft met de symboliek van getallen: de 4 torens symboliseren de 4 jaargetijden, de 12 poorten de maanden, de 52 vertrekken de weken en de 365 vensters de dagen. Om het kasteel bevindt zich een mooi toegankelijk nationaal park, een botanische tuin, een dierentuin en een museum. De stenen brug over de Labe dateert uit de 17e eeuw.

Špindlerův Mlyn | Na Vrchlabí is Špindlerův Mlyn de belangrijkste plaats in het Krkonoše gebergte. Het is een statig, prachtig gelegen bergdorpje met vele mooie hotels, restaurants en campings. Van hieruit zijn diverse wandelingen te maken langs onder andere de indrukwekkende 140 meter hoge waterval Pančavsky vodopád.

Turnov | Turnov (14.000 inwoners) is een vriendelijk klein stadje, druk bezocht door iedereen die een van de vele tochten door de Český Ráj maakt. Een groot aantal van de wandelingen begint in deze stad, aan de rivier de Jizera. Het grootste inkomen verwerft deze stad met het delven van de (half) edelstenen, agaat en amethist, die in de berg Kozakov, 8 km ten oosten van Turnov gevonden worden. Naast het Muzeum Českého ráje, waar 300 jaar edelsteenbewerking wordt tentoongesteld heeft het stadje nog een aardig raadhuis en een

Hradec Králové | Hradec Králové (100.000 inwoners, 110 km van Praag), de hoofdstad van Oost Bohemia, werd in 1225 gesticht op het punt waar de Elbe en de Orlice samenvloeien. De stad is in de geschiedenis overgegaan van de op een na grootste Boheemse stad met koninklijke allure, in een vooruitstrevende architectonische parel, tot na de tweede wereldoorlog de industrialisering er de overhand kreeg. Het verschil is goed te zien in de tweedeling van de stad: het oude deel, de Staré mĕsto op de linkeroever van de Labe en de Nové mĕsto, het nieuwe deel, op de rechteroever. Middelpunt van de oude stad is Velké náměstí, het grote driehoekige plein met daarop de Heilige Geestkerk, een prachtige gotische kerk uit 1307 en ernaast de witte toren, met daarin na de Praagse Vituskerk de zwaarste klok in het land. De toren is te beklimmen en geeft een mooi uitzicht over de wijde omgeving. In het nieuwe deel van de stad vindt u het Krajské Muzeum, het streekmuseum, ontworpen door Jan Kotera, de Tsjechische architect die aan het begin van de 20e eeuw ook een groot deel van het ontwerp van de nieuwe stad, alsook van de brug ernaartoe maakte.

Jičín | Jičín heeft naast het barokke paleis Valdštejn aan het grote, met arcaden omringde marktplein nog een schitterende stadspoort, de Valdicka poort en een mooie barokke Sint-Jakobskerk. De stad is de mooiste uitgangsplek voor verkenning van het natuurgebied de Český Ráj. Vanaf het gehucht Prachov, vanuit Jičín zo’n 4 kilometer wandelen, leiden vele gemarkeerde wandelroutes naar het rotsengebied van de Prachovské Skály. Wanneer u met de auto vanuit Jičín naar het dorpje Mnichovo Hradiště rijdt, passeert u een aantal dorpjes dat vanwege de oude houten volkshuisjes de moeite van een bezoekje waard is.

Pardubice | De stad Pardubice (100.000 inwoners) is met zijn grote binnenhaven aan de Labe een centrum van chemische industrie, waar onder andere Semtex geproduceerd wordt, het kneedbare explosief. Vanwege de recente restauraties, is de stad met haar schilderachtige straatjes met lage poortjes en nissen, gekleurde gevelwanden en gotische huizen zeker de moeite van een bezoekje waard. De kern van de stad vormt het oogverblindende Pernštejn plein, waar naast een neorenaissance raadhuis een barokke pestzuil staat en tevens de gotische Maria-Boodschapkerk. Ten westen van het plein vindt u de groene toren met een mooi uitzicht over de stad en van waaruit u op het tweede plein uitkomt. In het 14e-eeuwse renaissancekasteel ten noorden van het oude centrum is een streekmuseum gehuisvest, met in het bijgebouw een galerie.

Trutnov

Deze plaats is heel geschikt om te bezoeken wanneer u van plan bent om bijv. inkopen te doen en souvenirs aan te schaffen. U vindt hier heel veel winkels met houtsnijwerk, glaswerk en sieraden. Het grote plein in het midden van het stadje met een grote fontein is gebouwd in renaissance-stijl.

Jablonec nad Nisou

Dit stadje dat ten zuidoosten van de stad Liberec ligt is een heel beroemd produktiecentrum van glas en sieraden. Heel beroemd zijn o.a. de Boheemse granaten, die hier heel goedkoop zijn. De glasindustrie is geïntroduceerd door Duitse immigranten, die aanhangers van Johannes Hus waren en zich na de Hussietenoorlogen in deze streek vestigden. De geschiedenis van de stad en de sieradenindustrie kunt u bekijken in het Tsjechisch museum in de stad.